Weer
19.8 °

Surfing - The Cult of Cool


Knokke-Heist stelt met trots de eerste grote surftentoonstelling in België voor.

De tentoonstelling “Surfing – The Cult of Cool” dompelt van 25 maart tot en met 28 mei bezoekers onder in het verhaal van de surfcultuur.

Dip je tenen in de kennis van het taalgebruik van de surfwereld en peddel langs de mode en de symbolen. Glijd mee in de passie, de codes en de boards. Maak kennis met de helden, de professionals en de legendes. Laat je omverblazen door de beeldcultuur, de muziek en de film. Surf mee langs de geschiedenis van de eeuwenoude aloha-spirit en laat je meedeinen op de golf van het avontuur en de kameraadschap. Je kunt op de tentoonstelling tot slot ook een bezoekje brengen aan een ‘surfhouse’ en een kijkje nemen in een echt Volkswagen-surfbusje.

BOVENVERDIEPING

De indrukwekkende tentoonstelling beslaat de volledige bovenverdieping van CC Scharpoord en is meer dan een tentoonstelling alleen. Je vindt er een belevenis voor het hele gezin. Zo is er allerlei randanimatie voorzien met onder meer een surfsimulator, een virtual reality beleving (met content gefilmd in Hawaï), een surfexperience fotowand, ...

Special guest uit Hawaï ...

Van 17 t.e.m. 23 april krijgen we een special guest uit Hawaï over de vloer: Tom Pohaku, een Hawaïaanse boardcarver. Hij toont hoe je surfplanken op de traditionele Hawaïaanse manier maakt. Hij maakt ter plaatse een paar boards, geeft uitleg over het ontstaan van het surfen in Hawaï, vertegenwoordigt de aloha-cultuur ... .

Op 17 april, paasmaandag, organiseren we in Cultuurcentrum Scharpoord een ‘Surfday’ met verschillende activiteiten:
- 10 uur: Voorstelling met interview van Tom Pohaku, een Hawaïaanse boardcarver die ter plaatse toont hoe je surfplanken op de traditionele Hawaïaanse manier maakt (€ 3,5 incl. drankje, te koop aan de deur of vvk aan onthaal CC)
- 10 – 18 uur: Doorlopend grime, sprinkastelen en workshop surfboard sleutelhangers maken voor kids
- 12 uur: Surfmenu in Café Cultuur (Reserveren in Café Cultuur tegen 13 april / T 050 630 440)
- 14.30 uur: Surffilm ‘Surf’s Up’ in de schouwburg (€ 5, te koop in de tentoonstelling of aan het onthaal CC)
- 17 uur: Optreden Seagulls
- 18 uur: BBQ in Café Cultuur (Reserveren in Café Cultuur tegen 13 april / T 050 630 440)
- 20 uur: Surffilm ‘Chasing Mavericks’ in de schouwburg (5 €, te koop in de tentoonstelling of aan het onthaal CC)
- Doorlopend surfy beats door DJ Gio

Op 30 april vieren we het feest van de ‘lei’, de traditionele Hawaïaanse bloemenkrans. Op deze ‘Lei Day’ trekken we richting Surfers Paradise, uiteraard uitgedost met een lei rond onze nek. Daar genieten we van een feestelijke dag:
- 15 uur: Circle of surf (Hawaiiaanse traditie: Surfers maken al zittend op hun surfplank een grote kring op zee en gooien bloemen in hun midden om goeie golven en een goed leven af te smeken van hun goden)
- 16 uur: Optreden Vagabundos
- 18 uur: Surf & Turf BBQ (€ 20, reserveren via info@surfersparadise.be)


BENEDENVERDIEPING

Op de benedenverdieping van het cultuurcentrum brengen we een aanvullende expo: ‘Surfpassie aan de Oostkust’.
Frank Vanleenhove brengt het verhaal van 30 jaar Surfers Paradise en de surfgeschiedenis van België en Knokke-Heist.
Daarnaast komt ook het meer kunstzinnige aspect van surfen aan bod.

Angelo Demeulenaere (Flow & Soul), Belgische shaper die wereldwijd surfplanken verkoopt/shaped, stelt een aantal exclusieve, zelfgemaakte surfplanken tentoon. 

Fotograaf Nick Verhaeghe brengt een melancholische documentaire over de Belgische kust tijdens de winter met als menselijk element de surfcultuur, die rond deze periode tot leven komt. Hiervoor werkt hij met analoge camera’s en de beelden, zowel in kleur als zwart-wit, zijn ontwikkeld in een soep van zeewier en zeewater.

Fotograaf Nick Verhaeghe brengt surffotografie op een kunstzinnige manier.

De foto's boven in het gedeelte over de Noordzee komen van: (c) Ruud Zwaan fotografie (65 Things).

Een “must sea” voor surfers en niet-surfers van alle leeftijden en windstreken.

OPENINGSTIJDEN

25 maart tot en met 28 mei
Dagelijks van 10 tot 19 uur
Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8301 Knokke-Heist

Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Totems, O'Neill Benelux, Surfers Paradise, Flow & Soul en diverse surffotografen.