Weer
-1.1 °
Cursus
DF Academie - Dominiek Dendooven / Davidsfonds Academie Vzw
26/02/2018 14:00 - 16:00
€ 64
€ 56 leden Davidsfonds (incl. koffie en syllabus)

Vreemde troepen in de Westhoek - Vijf continenten in Vlaanderen tijdens WO I
Soldaten uit alle windstreken - Indiërs en Chinezen aan het front
De erfenis van de multiculturele oorlog in Vlaanderen

Tussen 1914 en 1920 verbleven vertegenwoordigers uit meer dan zestig hedendaagse staten in Vlaanderen. De Westhoek was een multiculturele samenleving avant la lettre: nooit eerder en nooit méér werden Vlamingen geconfronteerd met zo’n bont gezelschap afkomstig uit de vijf continenten. Het resultaat was niet alleen een cultuurschok, maar ook een wederzijds leerproces.
Wie raakte er bij de Eerste Wereldoorlog betrokken? Waar kwamen de frontsoldaten vandaan? Met elk meer dan 100.000 soldaten vormden de Indiërs en de Chinezen de grootste niet-Europese groepen aan het westelijke front. Aan hen besteedt Dominiek Dendooven bijzondere aandacht. Hij gaat ook na wat de confrontatie tussen de inheemse Vlaamse cultuur en die vreemde volkeren teweegbracht.

Dominiek Dendooven is historicus en sinds 1998 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het In Flanders Fields Museum. Hij was verantwoordelijk voor tentoonstellingen als Mens-Cultuur-Oorlog (2008) en Sjouwers voor de Oorlog (2010) en is (co-)auteur van tal van boeken over WO I.


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist