Cultuur
Filosoferen over muziek / Tomas Serrien
05/12/2019 19:30 - 21:00
€ 15
€ 13 KH Uitpas - code 19ELZ12 KH UITPASACTIE: 1 persoon betalend + 1 persoon gratis (inschrijven alleen via het onthaal of telefonisch mogelijk)

Muziek kan ontroeren, pijn verzachten of de dansbenen prikkelen. Maar wat ervaren we precies als we luisteren naar Chopin, Pink Floyd of Bob Dylan? Wat maakt onze beleving van muziek zo kenmerkend? Tomas Serrien stelt zich de vraag of de hedendaagse mens nog wel aandachtig genoeg luistert. Vanuit deze vraag ontwikkelt hij een filosofische invalshoek om te beschrijven hoe we muziek ervaren. Maar wat is muziek eigenlijk? En wat is het verschil met geluid, stilte of lawaai? Met verscheidene voorbeelden uit de muziekgeschiedenis illustreert Tomas de moeilijkheid om muziek te definiëren. Daarna gaat hij dieper in op de relatie tussen muziek en emoties. Hij pleit om muziek meer als een levenskunst te zien in de plaats van haar te degraderen tot een vorm van ontspanning.
Over zijn boek “KLANK”:
‘Voor de meerwaardezoeker die op zoek is naar een betere manier om muzikale ervaringen te beschrijven, is dit boek een must.’– Metro
'Een gewéldig boek over muziek. Onlangs las ik ook ‘How Music Works’ van David Byrne, en dat was goed, maar wat Tomas Serrien deed, is nog eens zoveel beter (en tegelijk veel bondiger). Serrien gaat naar de kern: de muzikale ervaring. Dat is de essentie van muziek. Niet hoe iets gespeeld of opgenomen is, maar welke ervaring die muzikale klanken ons
bieden en wat we daarbij voelen. Wauw. Muziekjournalisten die dit boek niet lezen, moeten worden ontslagen!’– Tim F. Van der Mensbrugghe, journalist bij De Morgen.
UITPASACTIE: 1 persoon betalend + 1 persoon gratis (inschrijven alleen via het onthaal of telefonisch mogelijk)


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist