Weer
13 °
Cultuur
Gustav Klimt - Een Weens generatieconflict / David Vergauwen
03/12/2018 19:30 - 22:00
€ 15
€ 13 KH Uitpas- code 18ELZ19

Inschrijven kan vanaf maandag 27 augustus 2018 om 8.30 uur.

Artistieke stijlen volgen elkaar razendsnel op. De ene dag sta je op het toppunt van je roem, de dag erop stoten jongere avant-gardisten je van de troon. Het overkwam Gustav Klimt. Eerst stootte hij zelf onder meer Hans Makart van de troon en werd Wenen wakker in het fin-de-siècle waar alles Jugendstil was. Dan kwam Egon Schiele die Klimt zelf een kleine twintig jaar later ouderwets zou maken.
Het Weense generatieconflict aan het begin van de 20ste eeuw markeert de overgang van romantiek over symbolisme naar expressionisme. Daartoe waren niet alleen jongere en straffere kunstenaars nodig, maar tevens een veranderende politieke en culturele situatie. We spreken over het Wenen van Freud en Jung.
Beginnen doen we in de economische hoogdagen van Oostenrijk; de rijkdom die decadentie opriep, maar tevens een verlangen naar vergeestelijking. Eindigen doen we met de strubbelingen van een ineenzakkend keizerrijk, waarin schreeuwerige naakten en hysterische figuren zich losrukken van een nette burgermaatschappij.


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist