Weer
13.7 °
Cultuur
Het barokjaar in Antwerpen
07/06/2018 08:15 - 19:30
€ 52
€ 45 Uitpas - code 18EUI05

Het culturele stadsfestival “Antwerp Baroque 2018. Rubens as an inspiration” brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van Antwerpen, verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. In het schitterende Rubenshuis bewonderen we de tentoonstelling ‘Michaelina’, de leading lady van de barok. De doeken demonstreren het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk haalt vandaag opvallend hoge prijzen en Michaelina is de eerste overzichtstentoonstelling van deze barokke kunstenares. Het Rubenshuis spreekt vandaag nog steeds tot de verbeelding van vele bezoekers uit de hele wereld. Dat heeft te maken met de pracht van het huis en de tuin en met de rijke geschiedenis ervan.
We maken verder kennis met de barok op de wandeling die volgt langs mooie bezienswaardigheden. We nemen een kijkje in dé Rubenskerk bij uitstek; de Sint-Carolus Borromeuskerk waar de schilder een belangrijk aandeel had in de versiering van de gevel en de bekroning van de toren.
Als laatste op deze dag maken we een zijsprongetje naar het Middelheimmuseum; de Britse krant The Guardian zet het in de top 10 van beste beeldenparken in Europa! Onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden ontmoet je er grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Panamarenko, en vele anderen. Voor de tentoonstelling Experience Traps maken hedendaagse kunstenaars werken die zich bevinden op het kruispunt tussen architectuur, sculptuur en installatie, en inzoomen op verschillende stijlelementen kenmerkend voor de Barok: de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe l’oeil…
Vooraf inschrijven verplicht.


locatie
1e opstapplaats thv zaal Ravelingen
De Vrièrestraat 51
8300
Knokke-Heist