Podium
Macbeth / Giuseppe Verdi
26/11/2019 17:45
€ 95
€ 90 KH Uitpas, BILL, groepen +10pers

Macbeth van Shakespeare is ongetwijfeld het meest demonische werk van Giuseppe Verdi. De focus ligt op de vergankelijkheid van de macht. We zijn getuige hoe er een ketting van geweld, terreur en paranoia ontstaat waarbij Macbeth, Lady Macbeth en de heksen op een fatale en destructieve manier aan elkaar zijn overgeleverd. De Duitse regisseur Michael Thalheimer creëert daarmee, na de producties La Forza del Destino en Otello, zijn eigen Verdi-trilogie bij Opera Vlaanderen.

Na een voorspelling valt Macbeth ten prooi aan een ongeziene eerzucht en machtshonger, die door zijn echtgenote worden aangevuurd en geregisseerd. Maar met de macht groeit ook de schuld en met het besef daarvan de waanzin. In de context van de 19de-eeuwse Italiaanse opera was Macbeth risky business. Niet alleen baseerde Verdi zich op een in Italië toen weinig bekend en wreedaardig theaterstuk; hij zag ook af van een obligate liefdesgeschiedenis. Vernieuwend was vooral de indringende focus op de zieke geesten van de beide protagonisten, waarbij drama en muziek op onlosmakelijke wijze met elkaar verbonden zijn.
Met de Italiaanse dirigent Paolo Carignani - vandaag zonder twijfel een van de meest vooraanstaande maestro’s in het Italiaanse operarepertoire - is de muzikale leiding van Macbeth in meer dan veilige handen.

Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, Koor Opera Ballet Vlaanderen
coproductie Les Théâtres de la Ville de Luxembourg,Deutsche Oper am Rhein

Duur: 3 uur, incl. pauze
Italiaans met Nederlandse boventiteling

Inleidende les maandag 25 november in CC Knokke-Heist van 10 tot 11.30 uur
(Vooraf inschrijven gewenst)
Docent: Hannelore Devaere


locatie
Opera Ballet Vlaanderen
Schouwburgstraat 3
9000
Gent