Weer
17.5 °
Podium
Marx / De Verwondering & Het Zuidelijk Toneel (Johan Heldenbergh)
02/12/2018 20:00
€ 20
€ 17 KH Uitpas, BILL, groepen +10 pers

THEATER

De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen.”

Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen: Johan Heldenbergh speelt Karl Marx (die in 2018 zijn 200ste verjaardag viert).
Welke denker drukte een grotere stempel op de wereldgeschiedenis dan de grondlegger van het socialisme en communisme? Welke filosoof zaaide meer verdeeldheid? Afhankelijk van de interpretatie van zijn woorden, is Karl Marx vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Voor sommigen een afgod en bevrijder, volgens anderen plaveide hij de weg naar de hel. Miljoenen mensen vonden immers de dood in naam van de marxistische bevrijding.
Na het succesvolle Socrates (met Bruno Vanden Broecke), ensceneert Stefaan Van Brabandt zijn tweede filosofenmonoloog. Johan Heldenbergh-als-Marx blikt terug op een bewogen leven én denken. Waarin heeft hij zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? Kan zijn filosofie nog relevant en bevrijdend zijn? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid, wil Marx een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi zijn voor vrijheid en menselijke waardigheid.

“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.” - KLARA


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist