Weer
7.8 °
Cultuur
Musea zijn (niet) onze nieuwe kerken - Wegwijs in een landschap vol musea / Frank De Graeve
23/01/2018 10:00 - 16:30
€ 27
€ 24 Leden Amarant - code 18ECU48

In deze dagcursus analyseren we hedendaagse kunsttempels van befaamde architecten: Peter Zumthor – Sanaa – Steven Holl – Herzog&De Meuron. We vergelijken ze met de vroege 18de -eeuwse musea, met onuitgevoerde utopische museumprojecten en proberen te achterhalen hoe ze door hun architectuur, scenografie en kunstopstelling ons beeld over de kunst bepalen – of helemaal niet willen bepalen.
Als we vol onbegrip of verontwaardiging een museum van hedendaagse kunst verlaten, zegt dit iets over ons of over het museum dat er niet in slaagt de kunst te duiden?
Het zijn de musea en hun curatoren die ons alles vertellen over hoe we kunst beschouwen. Zij bepalen – via hun architectuur en opstelling - wat we zien en hoe we het zien. Kunst is dan ook ‘big business’ geworden. Een wildgroei aan nieuwe musea is het resultaat.
Van een elitaire aangelegenheid is er geen sprake meer, kunst is er voor de massa. De nieuwe musea houden hun drempel om binnen te komen zo laag mogelijk. Hoe we ons daarbij moeten voelen, vertellen ze ons niet. Kerken en kathedralen, de eerste “musea”, vertelden ons wél hoe ons te gedragen in de buitenwereld. Zoeken we kunst massaal op in onze zoektocht naar betekenis?
Misschien wordt dit wel een dag met meer vraagtekens dan antwoorden, net als in de kunst.
I.s.m. Amarant.
Middagpauze tussen 12.30 en 14 uur.


locatie
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
8300
Knokke-Heist