Weer
15.9 °
Podium
Oorlog en Terpentijn / Jan Lauwers & Needcompany
07/12/2018 18:00
€ 30
€ 26 KH Uitpas, BILL

THEATER

Stadsschouwburg Kortrijk, vertrek bus om 18 uur aan Cultuurcentrum Scharpoord.

Sommige mensen leven nooit lang genoeg om de schok van de liefde te boven te komen, ook niet wanneer ze bijna een eeuw oud worden.- Stefan Hertmans

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen – tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans’ jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.

Jan Lauwers geeft een persoonlijke visie op het boek en grijpt het verhaal van Hertmans aan voor een intense vertoning over de opkomst van de industrialisering, het geweld van de ‘Grote Oorlog’, de liefde, het geluk, het verdriet en de geheimen van een mensenleven, op een nieuwe compositie van Rombout Willems.

"Deze bij vlagen meesterlijke theaterbewerking is een mengeling van livemuziek, dans, performance en volkstoneel. Met als imponerend middelpunt de aanwezigheid van Viviane De Muynck als de verteller. Zij levert ruim twee uur lang een ongekende krachttoer: zij vertelt, leeft zich met gepaste afstand in en beeldt in woorden uit." (Jan De Smet, De Morgen)

"Conflict, authenticiteit, lijfelijkheid, het obscene en het sublieme, de gruwel en de schoonheid, oorlog en terpentijn, Jan Lauwers en de Needcompany maken er een emotionele mokerslag van die blijft nazinderen." (Els Van Steenberghe in Knack Focus)


locatie
Stadsschouwburg Kortrijk
Schouwburgplein 14
8500
Kortrijk