Weer
13.1 °
Cultuur
Zomerlezing Prof. Patrick Loobuyck "Samenleven met gezond verstand"
17/08/2018 10:00
€ 15
€ 12,50 KH Uitpas

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: ieder schreeuwt zijn onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard, op tv, in het parlement, op Facebook, op kantoor of in de huiskamer. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft Patrick Loobuyck. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen en op zoek gaan naar een verbindend verhaal. We hebben een brede consensus nodig die de samenleving schraagt en vertrouwen geeft. In Samenleven met gezond verstand verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit.
Patrick Loobuyck (Brugge, 1974) studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen waar hij het vak Levensbeschouwing doceert. Zijn onderzoek focust op 'samenleven in een democratische, seculiere, multiculturele samenleving'.
In het publiek debat is hij een gewaardeerde stem inzake ethische en levensbeschouwelijke thema's. In januari 2018 werd hij in De Morgen verkozen tot de op een na meest invloedrijke intellectueel van Vlaanderen.


locatie
Hotel Pavillon Du Zoute
Bronlaan 4
8300
Knokke-Heist