Weer
13.1 °
Lezing
Zomerlezing Prof. Veerle Foulon "Een pilletje meer of minder?"
08/08/2018 10:00
€ 15
€ 12,50 KH Uitpas

Het is belangrijk om zorgzaam om te gaan met geneesmiddelen. Met de leeftijd stijgt de kans op gezondheidsproblemen die gelinkt kunnen worden met de wijzigingen in het verteringsstelsel, toegenomen vetmassa en een gewijzigde lever- en nierfunctie.
Door deze veranderingen kunnen soms sterkere nevenwerkingen van geneesmiddelen voorkomen of is er een hevigere of langere reactie op normale dosissen. De verschillende geneesmiddelen die worden voorgeschreven, kunnen ook mekaars werking beïnvloeden. Bovendien zijn er ook te weinig wetenschappelijke gegevens over het specifieke effect van bepaalde geneesmiddelen bij ouderen, waardoor men zich moet baseren op studies bij jongere volwassenen.
Om al deze redenen moet men voorzichtig zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen voor ouderen. Het motto is “start low, go slow”, dus eerst voorzichtig opstarten en dan langzaam opbouwen tot de juiste medicatie in de juiste dosis wordt toegediend.
Prof. Dr. Veerle Foulon studeerde af als apotheker in 1997 en behaalde haar PhD in 2001. In 2006 vervoegde ze de onderzoekgroep Klinische Farmacologie en Farmacotherapie van de KU Leuven. Haar onderzoek handelt voornamelijk over de rol van de apotheker in het rationeel gebruik van geneesmiddelen.
Zij doceert farmacotherapie, zelfzorgadvies en communicatievaardigheden en is de drijvende kracht achter verschillende stages. Ze is ook betrokken bij navorming voor apothekers. Momenteel is zij vice-decaan van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de KU Leuven.


locatie
Hotel Pavillon Du Zoute
Bronlaan 4
8300
Knokke-Heist