Weer
16.4 °
Lezing
Zomerlezing Stefaan Van Brabandt "Het voordeel van de twijfel"
03/08/2017 10:00
€ 15
€ 12,50 Uitpas

"Het voordeel van de twijfel – hoe filosofie je leven kan veranderen”

Stefaan Van Brabandt maakte in 2014 voor Canvas de 8-delige filosofische documentaire “Het voordeel van de twijfel”. Deze reeks is gebaseerd op de overtuiging dat het rijke gedachtengoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is. De denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis kunnen ons leven vandaag nog steeds verrijken, inspireren en verbeteren. Filosofie is stoppen met weten en beginnen met denken. Filosofie doet stilstaan, afstand nemen en vragen stellen.
In zijn lezing schetst Stefaan Van Brabandt de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele bestaan als voor de samenleving.
Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we niet beter met zijn allen wat minder werken? Zit romantiek liefde in de weg?
Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Wat willen we doorgeven aan onze kinderen in opvoeding, onderwijs en cultuur?
Telkens wordt de heersende of tendentieuze manier van denken kritisch bevraagd, waarna een andere, afwijkende of alternatieve manier van denken en leven wordt gepresenteerd.

Stefaan Van Brabandt (°1997) rondde in 2001 zijn opleiding bij Studio Herman Teirlinck af. Daarna studeerde hij filosofie aan de Universiteit Antwerpen.
Hij regisseerde in 2015 acteur Bruno Vanden Broecke die gestalte gaf aan de figuur van Socrates. Deze voorstelling was de eerste een reeks filosofen-monologen die Stefaan de komende jaren wil realiseren.

Boekentip:
“Het voordeel van de twijfel”, Stefaan Van Brabandt, 2014, Borgerhoff & Lamberights


locatie
Pavillon du Zoute
Bronlaan 4
8300
Knokke-Heist