Weer
6.5 °
16 februari, 2017

Ga met je school en lokale helden aan de slag!

Vrijdag 28/04/2017 (start van de Week van de Amateurkunsten) organiseert Poppunt, samen met iedereen die wil meedoen, de tweede editie van Lokale Helden.

Na een eerste enorm succesvolle editie in 2015 (meer dan 1.081 optredens op zo’n 366 podia in 137 gemeenten én bekroond met een Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten) gaat de organisatie opnieuw in zee met iédereen die muziek en z’n lokale scene een warm hart toedraagt. Dat mag je ruim interpreteren. Naast de gekende podia als clubs, cultuurcentra, jeugdhuizen of cafés doet Poppunt samen met Canon Cultuurcel ook een oproep aan alle scholen om hun eigen lokaal talent te steunen. Mogelijkheden voor scholen om met de leerlingen aan Lokale Helden deel te nemen liggen voor de hand: zet een podium op de speelplaats, organiseer optredens of een band- of dj-battle, doe iets met het schoolkoor of –orkest, ga voor concerten gevolgd door een fuif, zet je schoolfeest in het teken van muziek… 

Of ga een stapje verder en daag andere scholen uit zoals Brugge dat in 2015 deed of integreer Lokale Helden gewoon in verschillende vakken het lessenpakket zoals in Maasmechelen:

 

  • Battle of the Schools in BruggeLokale Helden 2015 betekende in Brugge het startschot voor het aMAZe-Team; een jongerencrew (16 - 26 jaar) van Cultuurcentrum Brugge die carte blanche kregen in de Magdalenazaal om te prospecteren en te organiseren.

Dat aMAZe-Team vatte Lokale Helden op als een rock rally getiteld ‘Battle of the Schools’. Na een selectie van bands verbonden aan een Brugse school (langs Poppunt’s platform vi.be) werd jong muzikaal talent geprogrammeerd in de Brugse Magdalenazaal (MaZ). Onder de ogen van een talrijk aanwezig publiek, een excellente vakjury en presentator Gunter Lamoot werden de prijzen uiteindelijk uitgereikt door burgemeester Renaat Landuyt. De ene winnaar mocht het voorprogramma spelen van Valerie Solanas in het cultuurcentrum in 2016, de andere werd op het tweejaarlijkse aMAZe Festival geprogrammeerd.

 

  • Lokale Helden in het het lessenpakketIn Maasmechelen ging een ploeg leerlingen aan de slag met Lokale Helden. Het eindresultaat werd 'Helix Fest'; een minifestival georganiseerd door de leerlingen van de richting boekhouden-informatica. Zij kregen binnen verschillende vakken opdrachten omtrent de uitwerking van het festival. De les Nederlands werd een les 'festivalguide en persteksten schrijven'. In de les informatica moest de website tot stand komen én een game waarmee leerlingen VIP-tickets konden winnen en ook de vakken wiskunde, Frans en Engels kwamen in dit project aan bod. De effectieve organisatie gebeurde tijdens de lessen economie.

Nog niet ontdekt talent van de school en andere jonge Limburgse amateurbands kregen zo de kans om op te treden. Bovendien bood Lokale Helden deze multiculturele school een gelegenheid om leerlingen kennis te laten maken met verschillende culturen en muziekgenres én een kans om de leerlingen op deze grote school nog eens bij elkaar te brengen. 1800 studenten van de campus werden op 30 april 2015 geëntertaind door lokale bands en dj's. Een schoolvoorbeeld van het nuttige dat een ferm aangename kant krijgt, quoi

Wil je iets organiseren? Goed nieuws: werkelijk àlles kan, als het maar op 28 april gebeurt en met talent dat een link heeft met je lokale scene.  

Poppunt zorgt ook deze keer voor een nationale communicatiecampagne die alle initiatieven ten goede komt en ze bieden begeleiding en ondersteuning allerhande voor alle organisatoren. Meer inspiratie en informatie vind je op lokalehelden.be. Vragen? Opmerkingen? lokalehelden@poppunt.be of 02 504 99 00!