Weer
8.8 °
20 januari, 2016 - 10 februari, 2016

Tijd voor Carnaval: vergeet je klakker nie…!

affiche carnavalEen feestelijke, creatieve en dolle ontmoeting, dat is de vierdaagse van het Carnaval Heist! Talrijke evenementen en festiviteiten zorgen voor een gezellige ontspanning in onze badstad. Op zaterdag 6 februari 2016 start de openluchttentoonstelling van de carnavaltekeningen in de Graaf D'Ursellaan. Deze tekeningen worden door klasgroepen van de basisscholen uit Knokke-Heist gemaakt en de winnaars zijn de hele krokusvakantie lang te bewonderen. Verder is er op deze zaterdagnamiddag ook de aanstelling van Prins Carnaval in de raadszaal van het stadhuis van Heist en is er een kindercarnavalbal in zaal Ravelingen. Beide evenementen zijn gratis toegankelijk. De Heistse cafés worden die avond aangevuld door 3 extra tenten op de parking van de Knokkestraat. Deze polonaisetenten staan stuk voor stuk garant voor een fantastisch gemaskerd feest.

 

Op zondag 7 februari 2016 start om 14 uur de grote carnavalstoet door de straten van Heist. Deze parade met meer dan 40 praalwagens wordt jaarlijks bezocht door 25 000 mensen. Het is een ongelofelijk schouwspel dat je eens moet gezien hebben. Opnieuw wordt er die avond ferm gefeest en op maandag 8 februari 2016 gaat het er dan ook een stukje gezapiger en rustiger aan toe. Vele carnavalisten laten hun kostuum aan de haak hangen voor Sprotjesdag. 20 deelnemende cafés voorzien gratis sprot en vishapjes waar je vanaf 17 uur van kan genieten. Ook het bal van de Zeemeermin op het plein De Bolle is een aanrader.

 

Vervolgens is er op dinsdagavond 9 februari 2016, voor de eerste keer om 18.30 uur, een babeluttenworp op de markt van Heist. Prins Carnaval gooit er voor de kleinste feestbeesten gratis snoepgoed vanop zijn prinsenwagen. Vervolgens gaat op die locatie ook de popverbranding door. Ter afsluiting van de carnaval-4-daagse kan iedereen genieten van de verlichte avondstoet, een uniek evenement in Vlaanderen. Je zou denken: hetzelfde als de voorbije jaren. Niets is minder waar.

De GIS-afdeling van het gemeentebestuur heeft dit jaar opnieuw een Geoloket ontwikkeld voor de carnavalsstoet. Je kunt de route hier raadplegen: zondag 7 februaridinsdag 9 februari. Behalve de route vind je op de applicatie ook alle informatie over de toiletten, publiekstribune (reservatie cc.ticket@knokke-heist.be), de controlezones en zelfs de tankinstallatie voor de wagens. Het gaat dus om een erg handige tool voor zowel deelnemers van de stoet, de hulpdiensten als alle bewonderaars die de stoet komen bekijken. Een leuk extraatje is dat je loket ook kunt gebruiken op je mobile devices (smartphone, tablet,…). Als dat niet handig is!

19116 carnavalgroepNieuwigheden dit jaar

 • Er is één kandidaat prins, namelijk Michel Magy die onder de naam Michel I prins carnaval wordt.
 • De prinsenaanstelling start om 15 uur, een uur vroeger dus dan voorgaande jaren om een betere aansluiting op het kindercarnavalbal te garanderen.
 • De babeluttenworp met 3 gouden babelutten die kunnen ingeruild worden voor een unieke goodiebag van Prins Carnaval en de popverbranding vinden hun beslag om 18.30 uur i.p.v. na de avondstoet. Aangezien dit evenement ook gericht is op kinderen lijkt het zinvol om dit vroeger op de avond te plannen.
 • Het vuurwerk is afgeschaft.
 • Op Sprotjesdag is er een vrijblijvende sprotjeswandeling om het bezoek aan Heistse cafés te stimuleren. Bij elk deelnemend café en aan de balie van toerismekantoor Heist zijn stempelkaarten te verkrijgen. Feestvierders die minsten acht cafés bezoeken en dus bijgevolg acht stempels verzamelen kunnen hiervoor een mooi en uniek carnavalbuidel krijgen. Ze kunnen dit gadget om hun waardevolle spullen zoals portefeuille en gsm te bewaren, afhalen tijdens de gemaskerde voetbalwedstrijd.
 • Op zondag zal er naast de eretribune aan Sincfala ook een kleine tribune geplaatst worden op het einde van de stoet aan het Heldenplein. Op deze tribune nemen genodigden uit de carnaval wereld van Vlaanderen plaats.
 • Tijdens de stoeten wordt een preventiepunt gerealiseerd ter hoogte van het Heldenplein. Brandweer, politie en rode kruis slaan er de handen in elkaar om preventief kort op de bal te spelen.
 • Tijdens de proclamatie van de zondagstoet worden enkel de eerste tien van de rangschikking meegedeeld.
 • Er is voor het eerst een publiekstribune voor zowel de zondagstoet als de verlichte avondstoet op de parking ter hoogte van ’t Choufke.  Zitplaatsen zijn te reserveren aan €3 aan de balie van het cultuurcentrum.
 • Via een postercampagne “100% carnavalist” wil de gemeente  in Knokke-Heist voor extra levendigheid zorgen naar aanloop van de festiviteiten.
 • Het uitgebreide drukwerk is gecentraliseerd in één verzorgd boekje dat ontworpen is in dezelfde stijl van de algemene campagne door de dienst communicatie Vrijetijd. Niet alleen wordt er uitgebreid informatie gegeven over de stoet zelf maar ook over alle evenementen tijdens de 4-daagse.