Weer
7.7 °
4 oktober, 2018

Vlaamse subsidie van 500 000 euro voor investering in duurzame technieken in Scharpoord

scharpoord renovatieSinds geruime tijd loopt er een renovatiedossier voor het Cultuurhuis Scharpoord met het oog op het invoeren van duurzame technieken binnen het cultuurcentrum en de bibliotheek. Het oorspronkelijke gebouw dateert reeds van de jaren '70 en werd in de loop van de voorbije decennia met bijkomende volumes uitgebreid. Enkele jaren terug werd de buitenschil al aangepakt. Zo werden alle ramen vervangen door nieuwe met dubbel glas. Het dak en de gevel werden gerenoveerd en voorzien van een nieuwe coating en betere isolatie. Nu wordt het gebouw binnenin grondig gerenoveerd. Toen de Vlaamse Regering besliste om 6 miljoen euro vrij te maken voor investeringen in theatertechniek en in groene en duurzame technologie in cultuur- en jeugdcentra, ging Knokke-Heist meteen in op de projectoproep die de Vlaamse overheid begin dit jaar lanceerde. Het gemeentebestuur diende hiervoor een stevig onderbouwd dossier in met een subsidieaanvraag voor € 500.000, dit is 59 % van de totale investeringskost. Vlaams Minister Gatz heeft nu laten weten dat hij dit bedrag integraal toekent.

Hiermee is dit Knokke-Heistse renovatieproject de tweede grootste netto-ontvanger in Vlaanderen.  Met het geld zullen binnenkort alle oude lampen vervangen worden door een duurzame LED-verlichting. Ook het hele systeem voor de verwarming, koeling, luchtverversing en ventilatie wordt op een energiezuinige manier gemoderniseerd. Het gemeentebestuur voorziet dat het de investeringen in zowel relighting als het HVAC-systeem in de bibliotheek en het cultuurcentrum in ongeveer 8 jaar tijd terug zal verdienen.  In totaal heeft de gemeente de voorbije jaren al 2 680 000 euro uitgegeven om het cultuurhuis esthetischer, duurzamer, energievriendelijker, comfortabeler en toegankelijker maken voor de honderdduizenden bezoekers die hier jaarlijks over de vloer komen.

Historiek

Scharpoord werd ontworpen door Paul Felix en opgetrokken op de terreinen van de voormalige Willem II-batterij (een verdedigingslinie met kanonnen van de Duitse bezetter) in de periode 1970-1974. Kenmerkend voor het gebouw zijn een functionele stijl met referenties naar militaire infrastructuur, die gekenmerkt wordt door het gebruik van beton, donkere houten ramen en een bruinrode vloer. Het gebouw kende door de loop der jaren enkele grote uitbreidingen en aanpassingen. In 1994 werd een gedeelte bijgebouwd aan de administratie (ZO-gevel) en de bibliotheek werd uitgebreid met een mediatheek (ZW-gevel). In 2002 werd CaféCultuur gerealiseerd met inbegrip van een nieuwe inkom en onthaal. In 2007 werd op de noordelijke hoek een utiliteitsgebouw opgetrokken met een goederenlift waarmee de kelders werden ontsloten, en waarin ook een werkplaats, een extra vergaderlokaal en een extra danslokaal zitten vervat. Bovenstaande drie uitbreidingen zijn van de hand van Marc Felix, zoon van Paul Felix. Cafécultuur kreeg als eyecatcher lichtsculpturen van de Duitse ontwerper Ingo Maurer. Na de bouw werd de omgevingsaanleg aangepast naar plan van landschapsarchitect Paul Deroose.

In 1996 kreeg het zaalgedeelte van de schouwburg een facelift door aanpassing van de zichtlijnen en de publiekscapaciteit tot 426 stoelen. De trekkeninfrastructuur boven het podium werd aangepakt in 2002, waarbij de 24 handtrekken werden gerenoveerd en de trekkenwand werd uitgebreid met 15 gemotoriseerde trekken. De rest van de technische installatie, oorspronkelijk ontworpen door technici van de toenmalige BRT, werd doorlopend aangepakt tijdens de periode 2000-2012. In 2013 startte een grondig renovatietraject voor het oorspronkelijke gebouw. In  2015 werd een panoramische publiekslift geplaatst en op de tussenverdieping een overloop naar de leeszaal in de bib gerealiseerd.   Ook het dakterras kreeg in 2016 een nieuwe facelift.

Scharpoord is niet als monument geklasseerd, maar staat wel op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.