Heist viert carnaval - Praktische informatie

Overzicht

Heist viert carnaval is een feestelijke, creatieve en dolle ontmoeting voor jong en oud. Het feest vindt steeds plaats tijdens de eerste 4 dagen van de Krokusvakantie. Talrijke evenementen en festiviteiten zijn een garantie voor een gezellig gemaskerd feest in onze badstad. De zondagstoet en de verlichte avondstoet op dinsdag zijn enkele hoogtepunten van de vele evenementen.

Op zaterdag 2 maart kan je in de gezellige Heistse cafés en de extra feesttenten reeds terecht om een fijn feestje te bouwen. Op zondag 3 maart vertrekt de grote carnavalstoet om 14 uur door de straten van Heist. Jaarlijks bezoeken zo'n 25.000 mensen deze parade met meer dan 35 praalwagens. Het is een ongelooflijk schouwspel dat je absoluut eens moet zien. Achteraf kan je tot in de vroege uurtjes stevig uit de bol gaan in de gezellige cafés. Voorafgaand aan de verlichte avondstoet op dinsdag 5 maart is er om 18.30 uur een babeluttenworp op de markt van Heist. Prins(es) Carnaval gooit er voor de kleinste feestbeesten gratis snoepgoed vanop zijn prinsenwagen. Vervolgens gaat op die locatie ook de popverbranding door. Ter afsluiting van de carnaval-4-daagse kan iedereen genieten van de verlichte avondstoet, een uniek evenement in Vlaanderen.

Andere evenementen zoals de Sprotjesdag, de gemaskerde voetbalwedstrijd, het kindercarnavalbal, de tekeningententoonstelling en de aanstelling van prins(es) carnaval zorgen ervoor dat er op elk moment tijdens de 4-daagse wel iets te beleven valt. Op zaterdag 2 maart start de openluchttentoonstelling van de carnavaltekeningen in de Graaf D'Ursellaan. Deze tekeningen worden door klasgroepen van de basisscholen uit Knokke-Heist gemaakt en de winnaars zijn de hele Krokusvakantie lang te bewonderen. Op deze zaterdag is er ook de aanstelling van Prins Carnaval in de raadszaal van het stadhuis van Heist om 16 uur en kunnen de kinderen zich uitleven op het kindercarnavalbal in zaal Ravelingen. Beide evenementen zijn gratis. De Heistse cafés worden die avond bijgestaan door extra tenten op de parking van de Knokkestraat, die stuk voor stuk garantie bieden op een fantastisch gemaskerd feest. Op maandag gaat het er voor velen een stuk gezapiger en rustiger aan toe. Vele carnavalisten laten hun kostuum dan even aan de haak hangen voor Sprotjesdag. 20 deelnemende cafés voorzien gratis sprot en vishapjes waar je vanaf 17 uur van kan genieten. Ook het bal van de Zeemeermin op het sfeerplein De Bolle is een aanrader. Op dinsdagnamiddag vindt om 15 uur de gemaskerde voetbalwedstrijd plaats tussen de plakkers en de vissers. Een ludieke traditie die sinds 1928 een vaste waarde is in het carnaval gebeuren.

Stoeten

Op zondag 3 maart 2019 vertrekt de stoet om 14 uur stipt aan het stationsplein te Heist. We raden aan om voor de middag naar Knokke-Heist af te reizen omdat er jaarlijks 25.000 bezoekers worden verwacht. De verlichte avondstoet op dinsdag 5 maart is een uniek schouwspel en start om 19.30 uur in de Bondgenotenlaan. Het parcours is onder voorbehoud van wegwerkzaamheden of veiligheidsmaatregelen.

Hoe geraak je er? 

Met de auto: parkeren doe je best op de Heistlaan of Elisabetlaan ter hoogte van Duinbergen. 

Met de trein: Afstappen halte "Heist". Vanaf het station bent u meteen in het centrum van de feestelijkheden. 

Met de bus/tram: Raadpleeg de uurregeling van De Lijn. Met de tram kan u gebruik maken van de carnavalspas! 

 

Parcours & belangrijke plaatsen

Enkele weken voorafgaand aan het evenement kan je hier een plan terugvinden met het parcours van de stoet. Daarnaast kunt u er een preventiepunt met eerste hulpverlening, gratis toiletten en een caféplan op terugvinden. 

Participeren aan het feestgebeuren

 

Eet- en drankstanden tijdens de stoet

Eet-en drankstanden tijdens de stoet vallen onder de regelgeving van ambulante handel. Zowel particuliere als professionele initiatieven voor ambulante handel zijn in Knokke-Heist verboden. Enkel eet- en drankstanden die voldoen aan de voorwaarden en goedgekeurd worden door de organisator van de stoeten worden toegelaten. Om in aanmerking te komen, dienen initiatiefnemers een evenementenaanvraag in, bij voorkeur voor 15 januari 2019.

Uitbaten van een feesttent

Tijdens de carnaval4-daagse is een feestende massa aanwezig in Heist. Om alle feestvierders kwalitatief te kunnen opvangen, worden naast de cafés ook tijdelijke inrichtingen georganiseerd. Indien u interesse hebt om een feestplek uit te baten of te partciperen in de organisatie ervan, kan u inlichtingen verkrijgen via michael.muyllaert@knokke-heist.be.