Weer
8.3 °

Klassiek Leeft Vurig

De pittoreske St.-Vincentiuskerk van Ramskapelle is sowieso bijzonder sfeervol. Gedurende de Valentijnmaand februari krijgt het kerkje een romantische make-over. In het schijnsel van honderden kaarsen biedt de kerk onderdak aan een keur van musici die u in alle toonaarden het beste van zichzelf geven tijdens een reeks van verschillende vurige concerten:Klassiek Leeft Vurig (Download hier de brochure) 

Programma

4 februari: zonnige Vivaldi

Het Vlaamse ensemble Arco Baleno brengt met werk van Antonio Vivaldi de Italiaanse zon in huis. Il prete rosso (de roodharige priester) mocht niet langer de mis opdragen omdat hij aan astma leed. Hij werd als violist aangesteld in een meisjesweeshuis, het Pio Ospedale della Pièta in Venetië. Daar moet het muzikaal niveau uitzonderlijk hoog geweest zijn. Zijn virtuoze partituren zijn daarvan de stille getuigen.
Arco Baleno brengt deze muziek weer tot leven in concerti voor violen en piccolo. De solisten Peter Verhoyen, Dirk Lievens en Ann-Sofie Vande Ginste staan garant voor een avond vol Venetiaans vuurwerk.

Tickets klik hier

 

 

11 februari: Ponseeles passie

Marcel Ponseele is van Brugge tot Japan bekend om zijn fluwelen klank en zijn diepgaande Bach-interpretaties. Vanavond vertelt de beste barokhoboïst ter wereld over zijn grote liefde, de hobo. Samen met de cellist Bernard Woltèche en klavecinist Guy Penson sleept hij u mee in de heerlijke barokliteratuur met werk van Telemann en Bach. Bovendien stelt hij u voor aan zijn uitgebreide hobofamilie. Samen met zijn broer Francis bouwt hij ook zelf heel nauwgezet oude instrumenten na, die wereldwijd als referentie gelden. Rasverteller Marcel Ponseele maakt van dit concert een boeiend en kleurrijk verhaal.

 Tickets klik hier

 

 

18 februari: Mozart en de glasharmonica

            

De glasharmonica, ooit verboden omdat het mensen gek zou maken, zal weer tot klinken gebracht worden door de kunstige vingers van Thomas Bloch. Mozart en vele anderen schreven voor dit nobele maar bizarre instrument,. Het bestaat uit een reeks roterende kristallen glazen van verschillende grootte die op een as gemonteerd zijn. De schalen passen in mekaar en worden naargelang de melodie aangewreven door de natte vingers van de speler. Het resultaat is een zeer specifieke klank, ijl en etherisch.
Vanavond maakt u meteen ook kennis met de muziek van Mozarts tijdgenoot uit Brugge, een zekere Leemans de Bruge. Het ensemble il Gardellino (met o.a. Jan De Winne en Marcel Ponseele) zorgt voor de juiste omkadering van deze delicate kristallen glazen.

Tickets klik hier 

 

25 februari: Bach en de accordeon

Wist u dat een accordeon hetzelfde bereik heeft als een vleugelpiano? Wist u dat de accordeon wel eens l’orgue à bretelles wordt genoemd? Dit inspireerde Marcel Ponseele om enkele van Bachs grote orgelwerken voor accordeon en ensemble te bewerken.

Accordeonist Philippe Thuriot neemt de solopartij voor zijn rekening. Samen met een hobo, strijkers en klavecimbel vertolkt hij op een meeslepende manier deze virtuoze orgelmuziek. Daarbij benadert hij de muziek van Back met absolute eerbied: hij kruipt in de muziek en gebruikt zijn (niet-historisch) instrument slechts als tussenweg om die muziek uit te drukken.

 Tickets klik hier

 

 


Info & tickets

Alle concerten starten om 20 uur
Geen pauze tijdens de concerten
Tickets per concert

Rang 1: € 20 / € 17 met Uitpas

Rang 2: € 15 / € 12 met Uitpas

Online via bovenstaande linken

CULTUURCENTRUM
SCHARPOORD
Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
T 050 630 430
cc.ticket@knokke-heist.be
cultuur.knokke-heist.be
www.klassiekleeft.be

DEKUNSTACADEMIE
Van Steenestraat 9, 8300 Knokke-Heist
T 050 630 850
dekunstacademie@knokke-heist.be
www.dekunstacademie.be