Tentoonstelling

van 25 oktober 2024 10:00u - 18:00u

tot 19 januari 2025 10:00u - 18:00u

gesloten op

04 november 2024

18 november 2024

25 november 2024

02 december 2024

09 december 2024

16 december 2024

06 januari 2025

13 januari 2025

Scentopia

Peter de Cupere

Bestel je ticket

PRIJS & INFO
€ 10
€ 8 European disability card, leden Davidsfonds, leden Gezinsbond, lerarenkaart, groepstarief (+10p.), 18-26 jaar
Gratis -18 jaar, begeleider EDC-houder
Omruilvoordeel uitpas: 10 punten = 2 euro korting op de standaardprijs
 

Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist

Elke dag behalve op maandag

In de vakanties wel elke dag open.

  • Peter de-Cupere-The-Smell-of-a-Stranger-Photographer-Frederik-Buyckx_l

    Peter de Cupere - The Smell of a Stranger - Photographer Frederik Buyckx

To smell a new world

Met de expo 'Scentopia' brengt Knokke-Heist dit najaar het indrukwekkende universum van beeldend kunstenaar Peter de Cupere. Wereldwijd geldt hij als pionier en autoriteit in het gebruik van geur als medium in zijn kunstwerken.

Scentopia laat je ruiken en kijken naar hoe onze wereld door de klimaatsverandering in de neus en ogen van de kunstenaar zou kunnen evolueren. Via utopische geurconcepten en artistieke vertalingen, doorweven van al dan wel of niet poëtische geuren wil hij de toeschouwer op de realiteit drukken. Geuren zijn hierbij metaforen voor onze manier van leven.

Scentopia geeft je een beeld van het brede oeuvre van Peter de Cupere waarin zijn liefde voor de natuur centraal staat. Voor de tentoonstelling creëert de kunstenaar nieuwe werken die hij combineert met bestaande werken. Verwacht je aan grote geurinstallaties, poëtische geurende maquettes en concepttekeningen, geurschilderijen, geursculpturen en video’s waar hij de toeschouwer op een poëtische wijze laat nadenken over alles wat we inademen. Want bij iedere ademhaling ruiken we!

Nocturnes
Beleef Scentopia in een bijzondere sfeer tijdens de nocturnes op donderdag 7 november en dinsdag 10 december, wanneer de expo open is tot 21 uur.

Ook leuk voor gezinnen
Met het familieparcours ontdekken de kinderen het fascinerende universum van kunstenaar Peter de Cupere op een speelse manier. Aan de hand van een interactief familieboekje gaan jullie op pad langs diverse geurinstallaties. Een reis gekenmerkt door verwondering en diversiteit.

  • Alambfleuric Persici Primum (c)Peter de Cupere
  • Fragum Cardamon Model kwart view (c)Peter de Cupere
  • Olfactory Tree (c)Peter de Cupere
  • Pollinator Rose Flower (c)Peter de Cupere
  • Salt Flower detail (c)Peter de Cupere
  • Scratch and sniff paintings Taiwan National Museum
  • The Man With His Nose On His Hat Smelling Air Pollution

Biografie

Al 20 jaar is olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere (°Leuven 1970) een productieve en proactieve voorvechter van olfactorische kunst wereldwijd. Hij realiseerde meer dan 700 kunstwerken gerelateerd aan de olfactorische perceptie van sociale, culturele en omgevingscontexten. Zijn werken werden gepresenteerd in meer dan 200 tentoonstellingen over de hele wereld. Hij gaf lezingen van Berlijn tot New York en werkte samen met verschillende instellingen en bedrijven.

In 2018 ontving Peter de Cupere de Art and Olfaction Award voor zijn levenslange bijdrage aan de bevordering van het gebruik van geur in de kunst (Londen, april 2018). Dit is een jaarlijkse prijs georganiseerd door het Institute of Art and Olfaction gevestigd in Los Angeles.

In 2019 behaalde hij zijn doctoraatstitel aan de UHasselt en de VUB Brussel. Hij deed onderzoek naar het gebruik van geur als context en/of concept voor het kunstwerk.

Hij onderzoekt aan de PXL MAD Research en Uhasselt het gebruik van geur in combinatie met 3D printen. Zijn onderzoek leidde naar o.a. het Olfabet, een geuralfabet voor blinden en slechtzienden maar ook de creatie van geurinstrumenten waarbij hij muziekinstrumenten herontwerpt en geluid vervangt of combineert met geuren. In 2022 won hij met zijn Olfabet de Internationale New Technology Art Public Award. Via het Olfabet kan men teksten lezen door letters en zinnen te ruiken.

Hij is docent aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt (BE). Hij is medeoprichter van het Open Senses Lab waar hij les geeft in het gebruik van de nabije zintuigen, reuk, smaak en tast als onderdeel van de beeldende kunsten.

Peter de Cupere is lid van de adviescommissie van Odeuropa, een Europees onderzoeksproject dat expertise op het gebied van sensory mining en olfactorisch erfgoed bundelt.

Hij componeert in zijn vrije tijd conceptparfums, recreëert natuurgeuren en maakt in opdracht geurcomposities m.b.t. ons geurerfgoed en voor museale contexten. Hij creëerde zo o.a. parfums voor de GR wandelroute, de Mechelse Heide, Lille3000, Toerisme Vlaanderen, Hasselts Jenevermuseum, Bonnefantenmuseum … en brengt ook onder eigen naam jaarlijks parfums in beperkte oplage uit.

Als een hedendaagse alchemist experimenteert hij met alle mogelijke toepassingen van geuren. Zijn geurmateriaal kan variëren van essences gebruikt in de samenstelling van parfums tot aroma's gebruikt in voeding, tot geuren die ontstaan uit diverse materialen door experimenteren.

Buiteninstallaties

SEA FLOWER I

ingang van Cultuurcentrum Scharpoord

Geurcompositie, epoxy, polyurethaan, G8 Super, hout, verf - 2024

Sea Flowers zijn een vervolg op Salt Flowers waarvoor de kunstenaar in 2023 een Golden Pear in ontvangst mocht nemen voor de Art and Olfaction Awards in L.A. De Salt Flowers kan je ontdekken in de tentoonstelling Scentopia.

Voor de creatie van de Sea Flowers zocht Peter de Cupere inspiratie bij zeeanemonen en koralen. Hij creëerde zo zijn eigen geurende versies van deze wonderbaarlijke onderwaterplanten. Hij wil hiermee de toeschouwer laten nadenken over onze natuurschoonheid en wat mogelijkerwijs stopt met bestaan als we niet dringend iets ondernemen om de klimaatsveranderingen aan te pakken. Want zowel koralen als zeeanemonen als zoveel andere onderwaterplanten dragen bij aan een weelderige diversiteit van leefbaarheid in de zee.

Ontdek de geur van Sea Flower I

Peter de Cupere creëert voor ieder van zijn bloemsculpturen steeds een eigen geurcompositie. De geur neemt je mee naar een nieuwe wereld waar natuurlijke schoonheid primeert of ze laat je nadenken over wat de klimaatsveranderingen kunnen teweeg brengen. Sea Flower I laat je eerder het voorrecht van een heerlijke geur ervaren waarbij in de topnoten ook de geur van de zee in verwerkt werden.

De sculpturen maakt hij uit niet natuurlijke materialen om zo ook een kritische ondertoon mee te geven dat we door onze klimaatsvervuiling mogelijk in de toekomst de natuurlijk schoonheid alleen nog maar kunnen namaken en niet vanuit de natuur kunnen laten groeien. Alleen via nagemaakt geuren kunnen we dan de niet natuurlijke materie tot leven laten komen en ons de illusie geven dat we nog steeds de natuur als schoonheid kunnen ervaren.

Sea Flower I

SEA FLOWER II

Zeedijk-Albertstrand ter hoogte van het Grand Casino Knokke

Geurcompositie, epoxy, polyurethaan, G8 Super, hout, acrylaatverf - 2024

Sea Flower II is net zoals Sea Flower I ontsproten vanuit de kunstenaar zijn voorliefde voor de natuur. Met de zee als inspiratie en mooie herinneringen aan het eten van rode vruchten zoals frambozen op het strand als kleine jongen, ontstond Sea Flower II. De vorm van de zeebloem sculptuur heeft veel weg van een mysterieuze zee anemoon. Het werk heeft een typisch Belgisch surrealistisch karakter en het ruikt dan ook nog eens super heerlijk zoet met een licht zilte ondertoon van noordzeewier.

PARFUMEZ VOTRE VIE, C’EST VOTRE CHOIX

Lichttorenplein naast de dienst Toerisme

Epoxy, polyester, pvc, pu, G8 super, verf, multiplex, inox, gegraveerde messing - 2024

Met dit werk wil de kunstenaar de toeschouwer laten nadenken over het maken van beslissingen. Hoe je zelf initiatief kunt nemen om het leven mooier te maken. Het werk heeft veel leeslagen. Men kan het letterlijk lezen als ‘je leven parfumeren en alles door een roze bril te zien’. Maar het kan je ook laten nadenken over wel of niet in een situatie te zitten en een voorrecht te hebben om je leven aangenamer te maken. Wanneer we in de context van de tentoonstelling Scentopia kijken, kan je het ook lezen als ‘je leven aangenaam te parfumeren nu het nog kan met heerlijke geuren uit de natuur’ en dat men zelf de keuze heeft of dit ook nog in de toekomst zal kunnen. De roze kleur kan daarnaast ook in ieders perceptie anders geïnterpreteerd worden.

De kunstenaar nodigt je uit om na te denken over wat je tussen de zinnen leest en verder te kijken dan de mooie schijn van een parfumfles als icoonbeeld van genot. De kunstenaar nodigt de bezoeker uit om in discours te gaan met zijn naasten, maar ook om verder te kijken naar hoe je zelf iets kunt ondernemen om een mooiere wereld te maken.

parfumez votre vie

In het kader van de expo Scentopia organiseert Cultuurcentrum Scharpoord de lezing "Scentopia in context" op zaterdag 7 december om 20 uur.