Biografie
Al 20 jaar is olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere (°Leuven 1970) een productieve en proactieve voorvechter van olfactorische kunst wereldwijd. Hij realiseerde meer dan 700 kunstwerken gerelateerd aan de olfactorische perceptie van sociale, culturele en omgevingscontexten. Zijn werken werden gepresenteerd in meer dan 200 tentoonstellingen over de hele wereld. Hij gaf lezingen van Berlijn tot New York en werkte samen met verschillende instellingen en bedrijven.
In 2018 ontving Peter de Cupere de Art and Olfaction Award voor zijn levenslange bijdrage aan de bevordering van het gebruik van geur in de kunst (Londen, april 2018). Dit is een jaarlijkse prijs georganiseerd door het Institute of Art and Olfaction gevestigd in Los Angeles.
In 2019 behaalde hij zijn doctoraatstitel aan de UHasselt en de VUB Brussel. Hij deed onderzoek naar het gebruik van geur als context en/of concept voor het kunstwerk.
Hij onderzoekt aan de PXL MAD Research en Uhasselt het gebruik van geur in combinatie met 3D printen. Zijn onderzoek leidde naar o.a. het Olfabet, een geuralfabet voor blinden en slechtzienden maar ook de creatie van geurinstrumenten waarbij hij muziekinstrumenten herontwerpt en geluid vervangt of combineert met geuren. In 2022 won hij met zijn Olfabet de Internationale New Technology Art Public Award. Via het Olfabet kan men teksten lezen door letters en zinnen te ruiken.
Hij is docent aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt (BE). Hij is medeoprichter van het Open Senses Lab waar hij les geeft in het gebruik van de nabije zintuigen, reuk, smaak en tast als onderdeel van de beeldende kunsten.
Peter de Cupere is lid van de adviescommissie van Odeuropa, een Europees onderzoeksproject dat expertise op het gebied van sensory mining en olfactorisch erfgoed bundelt.
Hij componeert in zijn vrije tijd conceptparfums, recreëert natuurgeuren en maakt in opdracht geurcomposities m.b.t. ons geurerfgoed en voor museale contexten. Hij creëerde zo o.a. parfums voor de GR wandelroute, de Mechelse Heide, Lille3000, Toerisme Vlaanderen, Hasselts Jenevermuseum, Bonnefantenmuseum … en brengt ook onder eigen naam jaarlijks parfums in beperkte oplage uit.
Als een hedendaagse alchemist experimenteert hij met alle mogelijke toepassingen van geuren. Zijn geurmateriaal kan variëren van essences gebruikt in de samenstelling van parfums tot aroma's gebruikt in voeding, tot geuren die ontstaan uit diverse materialen door experimenteren.